torstaina, lokakuuta 26

Firefox 2.0 vs. Internet Explorer 7

Internet Explorer 7 ja Firefox 2.0 julkaistiin tässä kuussa. Parin vuoden ajan olen toiminut tiukkana Firefoxin puolustajana, mutta nyt päätin panna objektiiviset kiikarit silmäin päälle ja tarkastella näiden uutuuksien eroja.

Perustoiminnallisuus: Peruskäyttäjälle molempien selainten toiminnallisuus riittänee. IE tukee vihdoinkin sekä välilehtiä, erilaisia hakukoneita että RSS feedejä. Toisaalta Firefoxin välilehtitoiminnallisuus on hitusen kehittyneempi ja peruspaketissa onkin jo valmiiksi mukana muutama aiemmin laajennuspalikkoina tarjottu toiminnallisuus.

Lisäominaisuudet: IE:n erillinen zoom-nappula, joka näyttää tämänhetkisen zoomin prosentteina, on nasta. Firefoxissa on oikolukutoiminto (jonka suomalainen kytkee pois, ainakin jos joka toinen kirjoitettu teksti on suomea ja joka toinen englantia), "Live Titles" (jonkinlaiset elävät kirjanmerkit, saas nähdä, mitä tästä tulee) ja tuki ohjata tilatut RSS feedit erilliseen lukuohjelmaan.

Standardit: Acid2-testi sen kertoo: IE on yhä CSS tuessaan kaukana tuliketun takana (joskin Opera taitaa olla ainoa tuon testin kokonaan läpäissyt selain). Myöskään JavaScript tuki ei ole IE:ssä vieläkään kunnossa, joskin tehokkuusongelmat garbage collectionissa on ilmeisesti ratkaistu ainakin jollain tasolla.

Ulkoasu: Firefox näyttää samalta kuin ennenkin, tosin kuvakkeita on tuunattu hieman karkimmiksi. IE:n ulkoasu onkin uudistetumpi, mm. menupalkki ei oletuksena ole näkyvissä. Jollain sairaalla tavalla tykästyin IE:n yksinkertaistettuun ulkoasuun.

Käytettävyys: Jos ajatellaan esim. aloittelevaa tabien käyttäjää, IE7 on jopa parempi vaihtoehto: uuden tabin saa luotua tälle varatusta erillisestä painikkeesta, ja uuden "tyhjän" tabin pohjana on ohjeistus/selitys välilehtien toiminnasta. Käytännössä merkittäviä eroja ei kuitenkaan ole.

Tuomio: Olen nyt pari vuotta levittänyt Firefox ilosanomaa kaikille IE-käyttäjille. Vaikka IE7 jää yhä Firefoxin taakse (erityisesti standardeissa), se on mielestäni "riittävän hyvä" peruskäyttäjälle. Toisin sanoen, jos joku lähipiiristäni on jo ryhtynyt käyttämään IE7:aa, en todennäköisesti enää yritä käännyttää häntä, mutta vanhempien selainten käyttäjille tarjoan edelleen tiukasti Firefoxia. Tämä on ehkä moraalisesti väärä valinta, mutta olkoon.

Keskustelu:

Firefox vs. IE7 vahvistaa mielenkiintoisesti yhtä open source -kehitykseen liitettyä oletusta: avoimen lähdekoodin yhteisöt tuottavat enemmän ominaisuuksia paremmalla teknisellä laadulla, mutta käytettävyyden kehitykseen suuryritykset pystyvät tyypillisesti panostamaan enemmän. Toki voidaan argumentoida, että välilehtiä - jotka ylipäätään parantavat selailua merkittävästi - saatiin odottaa Microsoftilta vuosia. Itse näkisin kuitenkin välilehdet teknisenä featureinnovaationa niiden käyttöliittymäluonteesta riippumatta. Mielenkiintoista onkin se, että vaikka välilehdet saivat yhä suuremman merkityksen selailussa, vasta Microsoftin tuotteesta löytyi erillinen nappula välilehden luomiselle. Uskokaa tai älkää, esimerkiksi äitini ei etsi tiedosto-valikosta uuden tabin luovaa nappulaa saatika tajua painaa Ctrl-T. Lisäksi uuden tabin luonnista syntyvän tyhjän tilan käyttäminen ohjeistamiseen on aika nerokasta: se ei haittanne ketään, mutta pakottaa käyttäjän edes näkemään ohjeet.

En ole huomioinut arviossa ja kommenteissani juurikaan Operaa, Safaria tai pienempiä selaimia. Minulla ei ole niistä paria käyttökertaa suurempaa kokemusta, ja voi toki olla, että ne jyräävät joiltain osin Firefoxinkin. Vertailuni ei myöskään mennyt pintaa syvemmälle, kiinnitin huomiota vain selkeimpiin uudistuksiin ja eroihin. En uppoutunut myöskään tarkastelemaan add-on-markkinaa. Jättäkää siis toki kommentteja, jos haluatte laajentaa näkökulmaani.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Firefoxiin suosittelen sitä välilehtiasetus lisäpalaa.
Tekee esmes just sellasen välilehdenavausnappulan ym.

Minun äitini ei omien sanojensa mukaan koskaan ole käynyt "siellä intternetissä" koska "se on niin vaikeaa". Töissä hän lukee sähköpostit päivittäin, ja olen nähnyt hänen monasti pelaavan selainpelejä intternetin kautta. "Mut ei nää oo siellä netissä ku tää on tässä koneella. Tosta mä vaan painoin".

Vesa.T kirjoitti...

Juu, onhan noita lisäpalikoita, ja olen niitä itse käyttänytkin.

Jos kuitenkin ajatellaan keskivertosurffaajaa, hän tuskin lisäpalikoita hakee. Tämän vuoksi käytettävyyttä pitäisi mielestäni rakentaa perusasennuspakettiin, josta tuollaiset nappulat voisi sitten halutessaan kustomoida pois (tai esim. asennusvelhossa voisi valita, haluaako aloittelijoille vai kehittyneemmille käyttäjille suunnatun käyttöliittymän).

Mielestäni esim. juuri tuo mainittu avausnappula on näppäinoikotiet tuntevalle henkilölle täysin tarpeeton. Ensi kertaa "uuden sukupolven" selainta käyttävälle se voisi kuitenkin olla arvokas.

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin olen ihmetellyt miksei joitakin ominaisuuksia löydy suoraan asennuspaketista. Monet eniten Firefoxissa arvostamani jutut löytyvät juuri lisäpulikoista.
Niiden asentaminen voi tosiaan olla aloittelijalle pelottavaa tai vierasta. Käytettävimmissä ohjelmissa on tosiaan eri versiot tai nahat aloittelijoille ja muille. Jossain ICQ:n ikivanhassa versiossa niiden välillä pystyi jopa vaihtamaan saumattomasti. Siitä pidin, koskaan ei ollut mitään turhaan auki, eikä mikään liian piilossa.

Vesa.T kirjoitti...

Mitäs pulikoita käytät ja miksi?