tiistaina, lokakuuta 10

YouTube Googlelle

YouTuben hankinta oli mielenkiintoinen veto Googlelta. Ainakin se pisti lopun kahvipöytäkeskusteluille siitä, miten videoiden ilmaisjakaminen voi olla kannattavaa (jättimäiset kaistamaksut) saatika laillista, ja miten "kyllä se YouTuben taru pian päättyy". Google maksoi YouTubesta 1,65 miljardin dollarin edestä osakkeitaan, joten eivät omistajat aivan tyhjin käsin jääneet.

Itseäni kiinnostaa tässä kaupassa erityisesti se, mihin suuntaan YouTubea kehitetään jatkossa. Pressitiedotteen mukaan YouTube jatkaa omana mainiona palvelunaan, mutta toisaalta "kaupassa [YouTuben toimintaan] yhdistyy Googlen asiantuntemus informaation hallinnassa ja uusien Internet-mainostamisen mallien kehittämisessä". Yhtiöt aikovat myös yhdistää resurssinsa "seuraavan sukupolven mediapalvelun kehittämisessä".

Sitä, mihin tämä konkreettisesti johtaa, on varmaankin turha lähteä vielä arvailemaan. Siitä olen kuitenkin onnellinen, että YouTuben osti juuri Google, joka ei välttämättä pilaa toimivaa palvelua, vaan saa tehtyä siitä businestä hukuttamatta käyttäjää mainosroskaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika jännä tosiaan. Muistan miettineeni, että mitähän Google nyt meinaa, kun sen oma videohakupalvelu ei tavoita läheskään yhtä montaa netinkäyttäjää kuin YouTube. Toimintaperiaate näissä on toki erilainen, mutta silti tuntui, että tässä asiassa Google tuntui jääneen kakkoseksi. Eipä jäänyt.

Vesa.T kirjoitti...

Luin Hesarin uutisen aiheesta tänään. Siinä mainittiin, että Google neuvottelee jonkinlaisesta mainospohjaisesta tekijänoikeuskorvausmenettelystä isojen oikeuksien haltijoiden kanssa: mikäli YouTubessa oleva filmi on jonkun yhteistyökumppanin omistama, siihen liitetään mainos, jonka tuotoista osa tilitetään oikeuksien haltijoille.

Saas nähdä, miten tämä käytännössä toteutetaan tai toteutuuko suunnitelma ylipäätään.