sunnuntaina, heinäkuuta 22

ProCaster PVR-6100C arvostelu

Olen seurannut digiboksien kehitystä viimeiset kaksi vuotta ostoaikeissa. Kansalaisbokseja kohtaan en ole missään vaiheessa kokenut kiinnostusta, ja tallentavat laitteet ovat tuntuneet kärsivän joko vakavista teknisistä ongelmista ja bugeista (Medion/Vision) tai tarpeettoman kovasta hinnasta (Topfield, ProCasterin paremmat mallit). Asuminen kaapelitaloudessa ei myöskään ole helpottanut tilannetta valikoiman suppeuden takia.

Viime keväänä julkistettu ProCaster PVR-6100 -mallisto kuitenkin herätti kiinnostukseni. Voisiko 279,90 eurolla todella saada erinomaisilla ominaisuuksilla varustetun laitteen, jonka lähimmät kilpailijat ovat n. 200-300 euroa kalliimpia? Ensimmäisten muutaman päivän kokemuksen perusteella vastaus on kyllä, ProCasterin uusin laite todella ottaa paikkansa markkinoiden kilpailukykyisimpänä digiboksina.



Hinta-laatu-suhde on kohdallaan paperilla ...

Ominaisuuksiltaan PVR-6100C on vakuuttava digiboksi: kaksi viritintä ja 250 Gb muistia ovat tässä hintaluokassa ennen kuulumattomia. Laitteen käyttöjärjestelmä on käytännössä sama testejä voittaneen (TM 22/06, Hifi 11/06, MB 03/07) PVR-6300-boksin kanssa, ja suurin osa toiminnallisuuksista onkin toteutettu samalla lailla isoveljen kanssa.

Eroja testivoittajaisoveljeen ovat HDMI:n puuttuminen, 50 GB pienempi kiintolevy, mahdollisuus nauhoittaa ainoastaan kahta kanavaa samanaikaisesti (6300:ssa tuki neljän nauhoitukselle), mediasoittimen (MP3) puuttuminen, USB-portin puuttuminen (ei mahdollisuutta siirtää nauhoitteita tietokoneelle, ohjelmistopäivitykset täytyy tehdä sarjaportin kautta), eri kaukosäädin (ja vain yksi kappale, 6300:ssa on mukana kaksi kapulaa), S/PDIF RCA:lla (6300:ssa optinen) ja Mosaic-tilan sekä pelien puuttuminen.

Vaikka ominaisuuserolista vaikuttaakin pitkältä, tärkeimmiltä osiltaan - TV:n katsomisen, nauhoittamisen ja ajansiirron suhteen - laitteet ovat lähes identtiset. Kun otetaan huomioon, että 6300 on n. 300 euroa kalliimpi, voidaan hinta-laatusuhdetta pitää PVR-6100C:n kohdalla erittäin hyvänä. Puhtaasti ominaisuuksien valossa samassa hintaluokassa ei ole tällä hetkellä parempaa laitetta tarjolla (vrt. MBnetin hintaseuranta), ainakaan kaapelilaitteissa.

... ja myös käytännössä

Muutaman päivän aktiivisen käytön jälkeen laitteessa ei ole esiintynyt mitään suurempia ongelmia. Laitteen käyttöääni on vaimeimpia kokeilemistani tallentavista digibokseista, joskin suoraan paketista nostettuna boksista kuului ärsyttävä resonanssiääni. Tämä kuitenkin poistui "rutistelemalla" konetta pari kertaa kulmista. Kaukosäädin toimii hyvin, mutta on olemukseltaan muovinen. Kuvanlaatu Scart-RGB:n kautta on ainakin maallikon silmissä erinomainen.

ProCasterin käyttöliittymä on melko intuitiivinen ja mukavasti eri näkymissä on esitetty myös helpottavat selitteet eri näppäinten toiminnalle. Ohjelmisto vaikuttaa yllättävän stabiililta ja bugittomalta laitteen ensimmäiseksi versioksi: itselläni boksi ei ole sekoillut tai kaatunut kertaakaan (DVDplazalla jotkut ovat onnistuneet saamaan laitteita nurin, vaikkakin harvakseltaan). Ylen tekstitykset ovat toimineet hyvin, myös nauhoitettaessa. DVDplazalaiset ovat raportoineet myös pari muuta vähemmän merkittävää bugia, mutta näiden voisi olettaa korjaantuvan ohjelmistopäivityksillä.

Kaiken kaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen laitteen toimintaan ensimmäisten päivien aikana. Palaan asiaan, mikäli syytä on.

Yhteenveto: ProCaster on julkaissut hinta-laatu-suhteeltaan lyömättömän tallentavan digiboksin, jota voi suositella varauksetta kaikille, jotka eivät ehdottomasti halua HDMI:tä tai mahdollisuutta siirtää nauhoitteita PC:lle.

---

Jälkikirjoitus @ 07/08/25: Procaster julkaisi nopeasti päivityksen boksiin, ja sen lataaminen on äärimmäisen suositeltavaa (kts. ensimmäisen version ongelmat kommenteista ja dvdplazalta). Olen nyt käyttänyt boksia yli kuukauden ja seison yhä arvioni takana: tämä on hyvä ostos.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäinen päivän minäkin ihastelin laitteen toimivuutta. Parin päivän jälkeen ei laite nauhoittanut enää mitään. Virtojen sammuttaminen takapaneelista korjasi ongelman, mutta näinköhän ongelma ratkesi kokonaan....

Hyvä laite hintaisekseen mutta buginen!

Anonyymi kirjoitti...

Pystyykös tuossa boxissa päättää, että montako minuuttia ohjelman alusta ja lopusta pidennetään nauhoitus aikaa ohjelmaoppaan tietoihin verrattuna, jotta ei tulisi sitten ikäviä yllätyksiä keskenkatkenneina elokuvina?

Vesa.T kirjoitti...

Ensimmäinen anonyymi:
Minulla on nyt 2 viikon käytön aikana jäänyt tasan yksi (jälkikirjoituksessa mainittu) nauhoitus kymmenistä nauhoituksista väliin. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä oikeasti määrää tuon ongelmatiheyden.

Toinen anonyymi:
Pystyy määrittämään pidennyksen ohjelman loppupäähän, sekä oletusarvona kaikille nauhoitteille että ajastuskohtaisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan yleisenä kommenttina...

Aika säälittävältä tuntuu digiboksi-tilanne tällä hetkellä. Kohta on syyskuu ja markkinat on täynnä toinen toistaan bugisempia ja kalliita vempaimia.

Tämä olisi sentään harkinnan arvoinen laite, mikäli nuo softabugit saataisiin karsittua.

Onneksi kaapelissa näytetään vielä analogilähetyksiä jonkin verran, niin voi odotella toimivien boksien markkinoille tuloa.

Anonyymi kirjoitti...

Procasterin nettisivuilla on tuore päivitys PVR-6100 laatikolle. Korjaa aika paljon...

Vesa.T kirjoitti...

Olen tietoinen päivityksestä. Aion kuitenkin seurata muiden käyttäjien kokemuksia ainakin viikon päivät ennen asennusta omaan laitteeseen, koska ajoittain päivitykset tuovat muita ongelmia tullessaan. Tässäkään tapauksessa vanhaa versiota ei pystyne palauttamaan takaisin. Omassa tapauksessani laite on kuitenkin unohtanut ajastuksen ainoastaan kerran, joten suurta painetta päivitykseen ei ole.

Hieno hommahan tuo päivitys muuten kyllä on. Palaan asiaan, jahka olen oman asennuksen tehnyt ja sen kanssa jonkin aikaa elänyt.

Vesa.T kirjoitti...

Vanhaan softaversioon liittyen blogitekstissä oli seuraavat jälkikirjoitukset, jotka siirsin tänne kommenttipuolelle. Uusi versio 208eL näyttäisi korjanneen ongelmat ja on saatavilla täältä: http://www.procaster.net/download.html

---

Jälkikirjoitus @ 07/07/31: Koin tänään ensimmäisen kerran henkilökohtaisesti DVDplazalla raportoidun nauhoituksen epäonnistumiseen liittyvän ongelman: lyhyesti sanottuna laite unohti yhden ajastuksen, eikä tälle käytökselle ole ainakaan tuolla forumilla löydetty selitystä. Tämän vuoksi suosittelen harkitsemaan laitteen ostamista, kunnes ongelman korjaava ohjelmistopäivitys on julkaistu. Mikäli laitteen kuitenkin hankit tai olet jo hankkinut, ongelma korjaantuu tilapäisesti katkaisemalla virrat takapaneelin nappulasta tai irroittamalla sähköjohdon töpselistä. Muilta osin olen edelleen tyytyväinen laitteeseen ja seison alkuperäisen arvioni takana.

Jälkikirjoitus @ 07/08/03: Ilmeisesti nauhoitteiden katoamiseen liittyvän ongelman saa eliminoitua poistamalla jatkuvan tallennuksen käytöstä. Tämä disabloi samalla mahdollisuuden kelata katsomisen alla olevaa ohjelmaa taaksepäin, mutta tämä on melko vähäpätöinen ominaisuus, jota ainakaan itse en ole käyttänyt kertaakaan, paitsi kokeiluluontoisesti. Toisin sanoen, koneen vakavan bugin pystyy kiertämään, ja tämän johdosta ostosuosituksen voikin taas palauttaa varauksettomaksi, ainakin mikäli tietää osaavansa päivittää laitteen ohjelmiston myöhemmin itse.