torstaina, heinäkuuta 19

Apple iPhone, kuin Nokia 2110 aikanaan

Viime vuoden loppupuolella olin varma, että iPhone floppaa ominaisuuksien puutteeseensa ja jää lähinnä Apple-fanaatikkojen tuotteeksi. Olin mitä ilmeisimmin väärässä: vaikka ominaisuus-hinta-suhde onkin luurissa suoraan sanottuna huono, on myynti uuden hienon designin ja erilaisen käyttöliittymän siivittämänä lähtenyt mukavasti käyntiin. Mieleeni tulikin, että niinköhän Apple tekee vanhoille kännykkäjäteille saman, kuin Nokia aikanaan Motorolalle ja Ericssonille 2110:lla.

Nokia 2110 on omasta mielestäni ollut aina Nokian menestyksen suurin yksittäinen alulle panija. Vaikka taloustieteilijät kuinka puhuisivat mahtavasta kulttuurista ja hienosti hallitusta logistisesta ketjusta, oli 2110 aikanaan jotain aivan muuta kuin kilpailijoiden tuotteet. Ei ominaisuuksiltaan, vaan designiltaan ja käyttöliittymältään. Kuten iPhone nyt.

2110:n jälkeen Nokian look-and-feelistä ja helppokäyttöisyydestä tuli käsite, ja kilpailijoilla meni vuosia vastaavan statuksen saavuttamiseen. Vuosia, joiden aikana Nokiasta kasvoi maailman suurin matkapuhelinyritys, eikä edes kompurointi designin kanssa vuosina 2002-2006 riittänyt kutistamaan etumatkaa. Tätä pidän kuitenkin seurauksena lähinnä kilpailijoiden kehnommasta brändistä sekä siitä, etteivät kilpailijoiden paremmin designatut tuotteet sisältäneet mitään muuta uutta, joka olisi saanut lojaalit kuluttajat vaihtamaan toimittajaansa. Apple on tässä suhteessa kuitenkin eri tarina: ensinnäkin, yrityksellä on mitä mainioin imago, joka on mukavassa nosteessa iPod-menestyksen ansiosta, ja toiseksi, iPhonen käyttöliittymä on mitä ilmeisimmin uudenlainen kokemus, eikä ainakaan nettiarvostelujen mukaan negatiivinen sellainen.

On totta, että tällä hetkellä iPhonen hinta-laatu-suhde sekä ominaisuuksien puute rajaavat markkinoita, tiputtaen erityisesti rationaalisemmat ostajat pois. Versio 2 muuttanee kuitenkin tilannetta merkittävästi, ja onkin jännittävää nähdä, miltä markkinat näyttävät parin vuoden kuluttua. Suomalaisen hyvän elintason säilyttämisen kannalta toivon, että Nokia keksii vastavedon, jolla sekä designissa että käyttöliittymässä otetaan aimo harppaus eteenpäin. Symbian on pärjännyt tähän asti sen vuoksi, että se on paras älypuhelinkäyttöjärjestelmä. Ei sen takia, että se olisi hyvä.

Ostaisinko itse iPhonen? En. Odotan iPhonen ja N95:n risteytystä. Tuli se sitten kummalta tahansa yritykseltä ensiksi.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ja minä odotan ainakin siihen saakka, että mainitusta risteytyksestä tehdään edullisempi versio etelä-korealaisten toimesta.

Apinan raviolia kirjoitti...

Ja minä odotan ainakin siihen saakka, että edellinen puhelimeni menee rikki.