sunnuntaina, syyskuuta 10

Kevytkuulokkeet mp3-kuunteluun

Saatuani viime viikolla Nokia N91:n "ikuisuuslainaan", päätin hankkia uudet kevytkuulokkeet, jotka kulkisivat kätevästi mukanani, olisivat äänenlaadultaan riittävän hyvät ja maksaisivat n. 30-50 euroa. Lisäsin (mahdottomaan) yhtälöön myös vaatimuksen siitä, että kuulokkeet saisivat olla suljetut, jottei niistä vuotaisi liikaa ääntä ympäristöön: en itse tykkää kuunnella muiden musiikkia julkisilla liikkuessani, joten miksi kiusaisin itsekään toisia. Raamatullinen lähestymistapa siis.

Alkukarsinnan suoritin näillä kriteereillä nettiarvosteluja lukien. Tämän perusteella potentiaalisimmiksi vaihtoehdoiksi nousivat Sennheiserin PX-200 ja AKG:n K 26 P mallit. Nettiarvostelut antoivat kuitenkin viitteitä siitä, että kevytkuulokkeiden joukossa suljettu design ei ole vättämättä kovin hyvä juttu, joten päätin ottaa loppusuoralle mukaan myös Sennheiserin PX-100 mallin, jota tituleerattiin Kossin legendaaristen PortaProitten veroiseksi malliksi (Koss tippui pois omista vaihtoehdoistani jo pelkästään typerän designinsa vuoksi). Molemmat Senut löytyivät lainaan työpaikalta ja AKG:t kaverilta, joten olin valmis aloittamaan käytännön vertailun.

Ensimmäisen testini tein Yamahan RX-V650 kotiteatterivahvistimella käyttäen "Pure Direct" tilaa, jossa laite kytkee esivahvistimen kokonaan pois ja syöttää ääntä ainoastaan pääteasteen kautta. Kuunneltuani tovin YUP:ta, DJBB:tä sekä Mr Oizoa (pitäähän sitä bassoakin saada), pystyin toteamaan seuraavaa: PX-100, testin halvin kuuloke rokkaa! Koko taajuusskaala kuului ainakin amatöörin korviin riittävän puhtaasti ja tasapainoisesti. PX-200 oli keski- ja yläpäästä melko lähellä PX-100:aa, mutta bassopuoli oli todellinen pettymys. Lussua meininkiä. K 26 P:n bassot puolestaan jyrisivät kuulokkeiden kokoon nähden kuin ukkonen, mutta keski- ja yläpäät jäivät tuhnuisiksi.

Toiseen testiini kytkin esiasteen päälle ja fiksailin hieman basso ja treble asetuksia. PX100:n kanssa näiden vääntelyllä ei ollut suurta merkitystä, sillä ääni oli tarpeeksi hyvä muutenkin. PX-200:n bassoja ei saanut riittävälle tasolle mitenkään, K 26 P:n bassoa vähentämällä puolestaan ääni muuttui hieman tasapainoisemmaksi.

Viimeisen testini suoritin "maasto-olosuhteissa" N91:llä. Laitteen äänenlaatu ei aivan yltänyt Yamon tasolle, mutta perussoundi oli kuitenkin hyvä. Jostain syystä PX-200 ei kärsinyt aivan yhtä paljon bassottomuudesta N91:n kanssa, liekö oletustaajuussäädöissä hieman bassovoittoisuutta. Yleisesti ottaen suuria eroja ensimmäisen testin havaintoihin ei kuitenkaan esiintynyt. Kun hylkäsin perussäädöt ja siirryin käyttämään laitteen yllättävän hyvää taajuuskorjainta, pystyin tasoittamaan testiyksilöiden välisiä eroja vähentämällä K 26 P:n bassotoistoa ja lisäämällä siihen hieman keskiääniä. Kokeilin samaa temppua myös PX-200:lla lisäämällä bassoa, mutta ilmeisesti N91:n vahvistin ei kovinkaan hyvin tästä selviä: varsinkin äänenvoimakkuutta nostettaessa ääni särkyi.

Jos tarkastellaan K 26 P:n ja PX-200:n heikkouksia ja vahvuuksia musiikkilajillisesti, havaitaan mielenkiintoisesti, että molemmat tuntuvat kärsivän eniten rokin kanssa, tosin eri syistä. Jarkko Martikaisen ja Robbie Williamsin lauluäänten vääristyminen K 26 P:n kanssa vitutti, ja PX-200:n bassojen munattomuus toi mieleen Cantores Minoresin.

Ulkoasultaan ja kuljetusmahdollisuuksiltaan Sennheiserit pieksevät AKG:n. Näppärä muovikotelo suojaa laitteita paremmin kuin pussukka, ja AKG:n korvien kohdalle tulevat "haitarit" näyttävät ainakin omaan makuuni typeriltä. Lisäksi Sennheisereiden pannan säätömahdollisuudet sopivat ainakin omaan makuuni paremmin.

Viimeinen testikriteerini oli kuulokkeiden äänieristys. Käytännössä PX-100 vuosi kaiken äänen, PX-200 oli käytännössä äänetön ja K 26 P suhteellisen hyvin eristetty. Tämä oli ikävä takaisku muuten ylivoimaisille PX-100:lle, ja tästä seuraa myös testini dualistinen lopputulos: mikäli haluat välttämättä suljetut kuulokkeet, osta AKG K 26 P. Muuten, osta PX-100:t. Ne ovat edulliset ja hinta-laatu-suhteeltaan lyömättömät kuulokkkeet.

Itse päädyin tinkimään äänieristyksestä, niinpä laukussani matkaavat tällä hetkellä upouudet PX-100:t.

Muiden mielipiteitä testikuulokkeista:

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan vain traditiossa roikkuakseni: " Olipas pitkä, en jaksanut lukea kuin vähän alusta."

Anonyymi kirjoitti...

Tälle perinteelle toki b