keskiviikkona, helmikuuta 21

Älkää viittikö - aikuisten oikeesti!

Tänään postiluukusta tipahti Oikeusministeriön lähettämä flyeri, jolla selkeästi pyritään kasvattamaan nuorten äänestysaktiivisuutta. Asiallista toimintaa, oli ensimmäinen ajatukseni. Kunnes viestintä epäonnistui.


Muuten yllättävän hyvään mainokseen oli laitettu seuraavanlainen kannustinlause:

Nyt sinun on aika tehdä äänestysteko, joka vaikuttaa - aikuisten oikeesti.

Jostain syystä minua alkoi vituttamaan koko äänestäminen välittömästi luettuani tämän kohdan. Analysoituani reaktiotani hetken, totesin, että "aikuisten oikeesti" johtaa mielessäni negatiivisiin assosiaatioihin, koska
  • Lausahdus on ylikäytetty, ja pääsee jo samaan kategoriaan "elämä on"-sheissen kanssa. Tämä vituttaa aina.
  • Lausahdus implikoi, että sen käyttäjä on kokenut aikuinen, joka tietää miten elämässä toimitaan, kun taas kohde on riittävän vanha aikuiseksi, mutta käyttäytyy kuin lapsi (= eri tavalla kuin lausahduksen käyttäjä). Tästä seuraa korollaari: lausahduksen "aikuisten oikeesti" käyttäjä suhtautuu kohteeseen alentuvasti, mikä myös aiheuttaa välitöntä vitutusta.
Jos tuon mainoksen tavoite olisi joku muu, toimisin todennäköisesti täysin päin vastoin, kuin siinä pyydetään, saattaisin jopa pyörtää aiempia päätöksiäni. Tässä tapauksessa menen toki edelleen äänestämään, mutta toivon valtion organisaatioidenkin käyttävän jatkossa oikeita mainostoimistoja.

Edit @ 16:00: Huomasin juuri, että kampanjan kohderyhmä on 18-29-vuotiaat. Mielenkiintoista, että viestintä vaikuttaa enemmän 15-vuotiaille suunnatulta. Olisikohan kohderyhmä kannattanut jakaa kahtia, esim. ensikertalaiset (18-20) ja muut (21-29), ja lähestyä näitä erilaisella mainonnalla?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Melko sama.

Olen myös kolmissa isoissa vaaleissa jo äänestänyt, että siltäkin kantilta tämä lärpäke vähän hämmensi.

Yleensä ottaen kun kuviteltua "nuorisoa" yrittää lähestyä jokin iso taho, yritys epäonnistuu joko surkeasti tai surkuhupaisasti.

"Zaukki! Eläkesäästäminen on hei sikasiisti juttu ja kaikki ältsinmageet kimmat ja gundit aloittaa sen jo! Rastapäätki! Ja skedelautailijat"

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Henkilökohtaisesti myös melkein loukkaannun aina kun minuun aletaan ikäni puolesta vedota esim. youtuben vaalivideoitse (en ole nähnyt, mutta ajatuskin ärsyttää) joissa kaikki kahden markan pahvisaulit todistaa olevansa siististi cool. Yäk. Onneksi täällä ulkomailla säästyy kotimaan vaalipropagandalta. Paikallista sain kyllä Katalonian parlamenttivaaleissa ihan rittämiin tuossa syssymmällä.